Analysresultat från röntgenfluorescensundersökningen

Resultatet från röntgenfluorescensundersökningen av teglet i graven har kommit. Fil dr Anders Lindahl från Lunds universitet har gjort undersökningen. Den visar att teglet i den medeltida muren med största sannolikhet kommer från en och samma produktion. Det medeltida tegel som återanvänts på 1570-talet som fundament till tumban skiljer sig från teglet i muren. Dessa tegel är dock lika varandra till beståndsdelarna och kommer troligen från ytterligare en produktion. Det moderna teglet som utgör övriga tre väggar i gravkammaren skiljer sig helt från det medeltida teglet.


 

Anders tolkar det på följande vis:
”När man skulle bygga denna mur har man fått en sändning tegel från en och samma produktion. Förmodligen har den byggts ganska snabbt och man har inte hämtat tegelstenar från andra delar av kyrkobygget.”


 

Detta är spännande resultat som tillför information som kan knytas till våra tankar kring att ytterligare en gravkammare möjligen finns i koret.


Kommentarer
Postat av: Göran

Hallå ?! Ngt nytt måste ha hänt sedan maj ?
Har ni börjat gräva på nytt ?
Vad händer ?

2012-09-13 @ 12:14:32
URL: http://goransundgren.blogspot.com
Postat av: Lin Annerbäck

Hej,
Vi vet inget än. Vi återkommer så snart vi fått svar från Riksmarskalksämbetet.

Mvh,
Lin Annerbäck

2012-09-19 @ 07:55:36
Postat av: Göran

Riksmarskalksämbetet jobbar inte i 180 precis...

2013-01-03 @ 10:38:36
URL: http://goransundgren.blogspot.com
Postat av: Johan

Är det inte konstigt att det tar så lång tid för Riksmarskalksämbetet att behandla ärendet? Vet ni om de har mottagit er ansökan?
Jag förstår att den nya undersökningen innebär ett större ingrepp, men nu har det snart gått ett år sen ni la locket på.

Svar: När det gäller komplicerade ingrepp får man dessvärre vara beredd på långa tider i beslutsprocessen. Vi väntar och hoppas.
Mvh Anja P
Projekt Magnus Ladulås

2013-01-31 @ 12:57:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0