Läkare besöker Karl Knutsson

Arbetet med att dokumentera, beskriva och analysera skeletten från Karl Knutssons grav pågår nu för fullt i Riddarholmskyrkan. Osteologerna har systematiskt gått igenom de fyra kompletta skeletten för att se vilka ben som finns bevarade, letat efter spår av sjukdomar och skador samt gjort en bedömning av kön och dödsålder.

Innehållet i de två kopparkistorna med omrörda skelettdelar har också sorterats och här finns bendelar från ytterligar e minst fyra vuxna och två barn. Dessutom en del djurben faktiskt, från får, nötdjur, svin, katt, sill och gädda. Djurbenen har säkert kommit med olika fyllnadsmassor som använts vid byggnationer i koret.

Rolf Skuncke och Arne Lundberg som tittar på Karl Knutssons skelett


Igår, tisdag 27 mars, fick vi besök i kyrkan av röntgenläkaren Rolf Skuncke och ortopeden Arne Lundberg från Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. De intresserade sig särskilt för några ledförändringar på kung Karl Knutssons skelett. Detta ska vi titta närmare på senare, bland annat med hjälp av CT-skanning.
/Maria Vretemark


Kommentarer
Postat av: Creutz

Oerhört intressant! Men vad jag inte förstår, är hur djurbenen, om de kommer från fyllnadsmassor, letat sig in i själva kopparkistorna. Hur kan det gått till?

2012-03-28 @ 18:32:05
URL: http://literature-connoisseur.blogspot.com
Postat av: Lin AnnerbäckNär Olsson öppnade graven 1916 så tog han hand om alla ben som fanns i gravrummet. När sedan Fürst gjorde den antropologiska analysen brydde han sig egentligen bara om Karl Knutssons skelett. Men även övriga tre skelett som hittades i läge i graven fick varsitt kopparskrin vid åternedläggandet. De skelettdelar som hittades omrörda gicks inte igenom utan delades bara upp på ytterligare två kopparskrin. Det är alltså inte ens säkert att Fürst uppmärksammade djurbenen.

Mvh,

Lin Annerbäck2012-03-29 @ 14:50:10
Postat av: Thomas

Hej Lin,

kommer DNA resultaten att offentliggoras och matchas med tex Family Tree DNA databas?2012-03-30 @ 15:11:33
Postat av: Creutz

Aha, intressant! Tack för svar.

2012-03-31 @ 17:51:59
URL: http://literature-connoisseur.blogspot.com
Postat av: Lin Annerbäck

Hej Thomas,Ursäkta att svaret dröjt. DNA profilerna kommer inte att offentliggöras. Det är ett forskningsmaterial, däremot kommer ju resultaten att offentliggöras även om det dröjer innan DNA matchningarna är färdiga.Mvh,

Lin

2012-04-04 @ 07:29:31
Postat av: Maria

Kanske en urbota korkad fråga, men har det någon gång kommit på tal att matcha DNA-resultaten från Riddarholmskyrkan, Birger Jarl, hertig Erik etc, mot Bockstensmannen? Han verkar ju ha varit en medlem av det högre samhällskiktet, men finns det någon vetenskaplig grund att jämföra DNA?

2012-04-04 @ 21:56:39
Postat av: Lin Annerbäck

Hej Maria,

Ingen fråga är korkad!

Vi har inte diskuterat frågan att matcha "våra" DNA mot till exempel Bockstensmannen. Men jag tror inte att finns någon anledning för oss att göra det. Vi håller oss till vårt forskningsprojekt och inom de ramar vi fått medel till att jobba inom. Däremot kommer vi ju att matcha DNA mellan korgravarna i Riddarholmskyrkan samt mellan de individer vi tycker är aktuella och Varnhem.

Mvh,

Lin

2012-04-05 @ 11:11:57
Postat av: Thomas

Hej Lin och tack for svaret! Finns det legala orsaker till att man inte vill offentligora DNA fran forskningsmaterial?

2012-04-05 @ 22:15:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0