Graven öppnad

Stenmästare Marcel Müller förbereder lockets avrullning

Idag klockan tio öppnades Karl Knutsson Bondes grav i Riddarholmskyrkan. Stenkonservatorn Skanska har utfört arbetet med tumbans öppning. Här ser ni stenmästare Marcel Müller i färd med att fästa bandet som ska hålla porträttstenen på plats under den tid graven står öppen.

Den 1,5 ton tunga porträttstenen rullas av tumban

Sakta men säkert rullade stenen av tumban.

I graven låg som förväntat de sex kopparskrinen från gravöppningen 1916

I graven låg som förväntat de sex kopparskrinen från 1916. När Martin Olsson öppnade graven 1916 låg fortfarande fyra av de sju skeletten i  graven i orört läge. Efter den antropologiska studien som genomfördes av Carl-Magnus Fürst lades skeletten ner i nytillverkade kopparskrin. Det är dessa vi idag har plockat upp ur graven för under veckan påbörja arbetet med alla de analyser som ska genomföras.

Det är inte utan att man känner historiens vingslag när man ser dessa skrin och vi hoppas att vi denna gång hittar kung Magnus.
/Lin Annerbäck

Kommentarer
Postat av: Grigor

En fråga dyker omedelbart upp när jag får höra om att man öppnat graven:

Vilken roll fick Kyrkan spela under själva öppnandet? Trots allt handlar det om en kristen grav, där en med viss sannolikhet from, troende människa gravsattes på kristet vis, efter ett liv i tro på en kommande salighet. I andra länder hade en sådan här grav störning av den eviga vilan skett i samarbete med en lokal präst, med ett visst ceremoniell, och tillbörlig vördnad. Det är så att säga inte bara att lyfta graven och börja arbeta, som om det vore vilken utgrävning som helst. Speciellt med tanke på att det hela sker i en kyrka.



Så jag undrar, har det förekommit några ceremonier eller liknande, eller har man skalat bort allt sådant?

2012-03-19 @ 23:35:52
Postat av: Lin Annerbäck

Hej,

Visst tänker vi på att dessa individer fått en kristen begravning. Vi hade med en representant från Storkyrkoförsamlingen under öppnandet.När undersökningen är klar kommer graven att återförslutas vid ceremoni, vilket också skedde förra året och finns dokumenterat här på bloggen. Vid den ceremonin kommer representanter från Slottsförsamlingen, Stockholms domkyrkoförsamling, Storkyrkoförsamlingen samt den katolske biskopen att närvara.



Hälsningar,

Lin Annerbäck

2012-03-20 @ 07:52:13
Postat av: Göran

Snyggt jobbat.

Jag undrar en detalj: Den där putsen och tegelbitarna som syns ovanpå kopparlådorna. Har det ramlat ner när ni öppnat tumban eller har det fallit ner under åren från 1916 ? Kanske det har skakat sönder när man sprängt för tunneln under er ?

2012-03-21 @ 14:15:54
URL: http://goransundgren.blogspot.com/
Postat av: Johan

Jag såg ett inslag på TV där man sa att Magnus Ladulås grav hade eftersökts i flera hundra år och 1915 hade man äntligen hittat den under Riddarholmskyrkans golv. Stämmer detta och hur kom man fram till att han var begravd där?

Mvh Johan

2012-03-21 @ 15:07:55
Postat av: Lin Annerbäck

Göran - putsen och tegelbitarna har fallit ner under årens lopp. Det var inget som skedde nu och har säkert heller inget med sprängningarna att göra utan mer tidens tand sedan 1916.



Johan - Det stämmer att man länge trodde att de två tumborna längst fram i koret var tomma. Detta på grund av att man på 1700-talet två gånger öppnade själva tumban för att hitta kvarlevor. Men tumborna är tomma. Själva gravarna ligger över en meter under själva korgolvet som ni kan se på bilden. Vid den stora renoveringen av Riddarholmskyrkan på tidigt 1900-tal hade den antikvariske kontrollanten Martin Olsson ett uppdrag att återfinna Magnus Ladulås grav. Han gick sytematiskt till väga och hittade en grav under golvet under tumban. Självklart utgick han från att det var kung Magnus med familj som vilade under tumban med hans porträttsten. Nu vet vi ju, tack vare moderna analysmetoder, att det inte är kung Magnus som vilar i den norra graven. Vårens undersökningar får utvisa om han ligger i den södra.



Mvh,

Lin Annerbäck

2012-03-22 @ 07:20:37
Postat av: Johan

Hej Lin

Tack för upplysningarna.

Begravdes Magnus Ladulås ursprungligen i Riddarholmskyrkan/Gråbrödraklostret?

Kan det finnas fler gravar under den lägsta nivå som grävdes ut 1916?

Mvh Johan

2012-03-22 @ 10:53:06
Postat av: Lin Annerbäck

Hej igen,

Magnus Ladulås begravdes ursprungligen i klosterkyrkans kor. Han var den första kung som valde att låta sig begravas i Stockholm. Klosterkyrkan var inte färdig när Magnus dog och han bör ha varit den första som begravdes här.



Vid öppnandet av de både korgravarna 1915-16 gjorde man provgropar under de skelett man hittade nederst för att kunna konstatera att det var de först begravda. Så det bör inte finnas fler skelett just på dessa platser i varje fall.



Mvh,

Lin Annerbäck

2012-03-22 @ 15:56:52
Postat av: Johan

Hej Lin

Har ni funderat på att använda markradar för att se om det finns något under gravarna som kan vara fler gravar?

Mvh Johan

2012-03-23 @ 10:21:02
Postat av: Lin Annerbäck

Hej,



Vi har diskuterat markradar men ytan i graven är väldigt begränsad och att göra markradar på andra ställen i kyrkan skulle ge ett väldigt rörigt resultat med tanke på alla gravar och kvarlevor som finns under kyrkgolvet.



Mvh,

Lin Annerbäck

2012-03-23 @ 13:25:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0