Kung Karl Knutssons kvarlevor

Vid utgrävningen av korgravarna 1915 påträffades ett välbevarat skelett i en träkista, överst i graven. I kistan fanns också rester av begravningsdräkten, läderskor, pälshår från sobelbräm, frön och växtdelar från väldoftande örter och andra fynd som avslöjade den dödes höga status och gav en datering till 1400-tal. Kvarlevorna tolkades som kung Karl Knutssons skelett.

 

Nu har vi hunnit studera skelettet och vi har inga invändningar mot denna identifiering. Skelettet är efter en ca 60-årig man, omkring 178 cm lång. Han hade artros i halskotorna och även i ländryggen.Artros fanns också i nyckelbenens led mot skulderbladen. Dessa förändringar kan nog mest betraktas som åldersrelaterade. Säkert var han lite stel i nacken och hade besvär att vrida huvudet. Dessutom hade kungen vid något tillfälle skadat sin vänstra fotled. Flera av de små benen bar spår av en inflammatorisk process och hade smält samman.


 
Karl Knutsson hade förlorat sina visdomständer, men i övrigt fanns alla tänder kvar vilket var ovanligt för en så pass gammal person på medeltiden. Hans tänder var slitna, men han hade ingen karies.
/Maria Vretemark


Kommentarer
Postat av: Creutz

Tack! Synnerligen intressant!

2012-04-18 @ 20:50:57
URL: http://literature-connoisseur.blogspot.com
Postat av: Johan

Om det här skelettet är Karl Knutsson, finns det kvar något skelett som skulle kunna vara Magnus Ladulås?

Går det att se på ett skelett om det är äldre när det kanske bara skiljer 100 år?

Är den gamla muren nere i graven enkel- eller dubbelmurad. Ni kanske kan lyfta bort en tegelsten för att se om det finns något utrymme på andra sidan?

2012-04-24 @ 07:51:01
Postat av: Leif Persson

Vid den här undersökningen av kung Karl Knutsson, har man även testat nu levande personer ur släkten Bonde för att på så vis kunna bekräfta något DNA-sammanhang? Även om kungen inte har några manliga ättlingar idag (eller ens hans gren) så borde ju hans haplogrupp för Y-DNA delas med de nuvarande Bonde-släktingarna?

2012-04-26 @ 20:10:45
Postat av: Lin Annerbäck

Hej Leif,Rent teoretiskt skulle det gå, men den gren av släkten Bonde som Karl Knutsson tillhörde har dött ut sedan länge./Lin

2012-04-27 @ 07:28:49
Postat av: Henrik Andersson

En liten fråga?
Är det aktuellt att göra någon ansiktsrekonstruktion av de gravar man funnit i Riddarhomskyrkan.
Man har ju gjort detta med Birger Jarl i Varnhem?

2012-12-03 @ 18:20:37
Postat av: Stefan Nybergh

Ang. DNA-test så finns nog många släktingar kan jag tro.
Den gren av släkten bonde som han tillhörde må vara utdöd, men själv är jag släkt med Karl i rakt led via en av hans döttrar.

2014-05-24 @ 16:07:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0