Onsdag 13 april

Det sjuder av aktivitet i kyrkan. Inne i sakristian arbetar Mia tillsammans med ett par kollegor som kommit för att hjälpa till och bidra med sina spedifika expertkunskaper. Anna Kjellström från Stockholms universitet, Sabine Sten och Cecilie Hongslo-Vala från högskolan på Gotland ingår alla tre i det forskningsprojekt om benskörhet i medeltida skelettmaterial som även Mia arbetar med. Annas expertområde är paleopatologi, dvs sjukliga förändringar på benen. Sabine är projektledare för projektet Osteoporosis och osteoartrithis då och nu (mer om det projektet längre fram).

Än så länge pågår arbetet med att lägga upp de sju skeletten i ordning och sortera upp materialet från det åttonde skrinet. I det åttonde skrinet lades 1916 de mindre ben som man inte kunde koppla ihop med något av de sju kranierna. Vid den tiden intresserade man sig också mest för kranierna och de stora benen i kroppen.

Parallellt med detta arbete intervjuar teamet från Svea television olika experter på plats i kyrkan. Dels får de arbetande osteologerna avbryta sorterandet för att låta sig intervjuas, dels har andra experter bjudits in till kyrkan. Dagens gäst är Jan Svanberg, professor emeritus i konstvetenskap. Han har dessutom haft vänligheten att ta med sig avgjutningar av de två stiftarporträtt av Magnus och Valdemar som finns i Skara domkyrka.

Dessutom förbereder vi oss för att klockan på eftermiddagen ta emot en grupp speciellt inbjudna för att berätta om vårt projekt. I gruppen ingår bland andra kulturminister Lena Liljeroth, representanter för våra olika finansiärer, våra samarbetspartners inom Kungliga Hovstaterna, representanter för de olika instanser som varit inblandade i tillståndet och andra som på olika sätt bidragit till att göra detta möjligt. Mia ska under en knapp timme presentera projektet för dem och berätta om de olika analyser som ska göras.

                                          
Mia berättar                         Magnus skenben och                        Marie berättar om 
                                          gipsavgjutningarna visas                   stenarbetet

Vid visningen visar vi upp de gipsavgjutningar som gjordes 1915-16, som vi fått låna ur Historiska museets osteologiska samlingar, ett av de åtta skrinen, avgjutningen från Skara domkyrka och en liten filmsekvens från själva gravöpningen. Det blir en trevlig visning, och uppskattad att döma av gästernas miner och mängder frågor. I morgon är det presskonferens och sen kan äntligen själva analyserna börja. Mia börjar bli otålig och längtar efter att få börja arbeta på allvar. Och vi andra börjar också bli spända på nästa steg i processen. Resultaten från osteologernas arbete kan vi få ta del av efter hand. De helt färdiga DNA-resultaten kommer vi att få vänta minst ett år på.


/FridaKommentarer
Postat av: Sandra

Å gud det här är ju så intressant att jag kommer att gnaga av mig foten eller nått innan DNA resultaten är klara.

En sak jag undrar är hur personerna/benen låg innan dom lades i kopparskrinen 1916?? Som ett plockepinn eller? Hmmmm....Om ni vet det får ni gärna skriva något om det i bloggen!

2011-04-14 @ 21:42:23
Postat av: Anja

Hej Sandra

Visst är det spännande!

De "viktigaste" benen hade lagts i ordning i skrinen, tex kranium i mitten och arm/lårben vid sidorna. Men de mindre benen hade lagts tillsammans utan ordning i ett separat skrin. Foton kommer publiceras längre fram.

2011-04-15 @ 11:37:02
Postat av: Sandra

Ok, Men vet dom något om hur graven såg ut när den öppnades 1915 innan dom rört benen?? Eller var det det du menade kanske. Tack så mycket i alla fall för ditt svar!

2011-04-15 @ 14:02:24
Postat av: Lin

Hej Sandra,När Fürst och Olsson öppnade graven 1915 låg ett skelett kvar i läge i sin träkista, den sist gravlagda individen. De övriga skeletten var omkringrörda. Fürst ordnade upp främst de långa rörbenen och kranierna och lade dem i olika skrin, ett per individ. De mindre benen lades i ett åttonde skrin. Det finns en bok om Fürsts och Olssons gravöppning: Magnus Ladulås och Karl Knutssons gravar i Riddarholmskyrkan. Trevlig läsning!

/Lin, Medeltidsmuseet

2011-04-19 @ 07:52:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0