Fredag 29 april: Början på slutet

Idag börjar Mia arbetet med att lägga tillbaka benen i sina respektive kopparkistor. Osteologernas arbete är slutfört och förberedelserna kan börja för att lägga ner skrinen i graven, rulla tillbaka locket och återställa gravtumban. Man kan inte låta bli att fundera på när - och om - de kommer upp i dagsljuset igen.


Mia lägger tillbaka kung Magnus i hans kopparskrin

Arbetet i sakristian har varit intensivt. Vartenda ben har noggrant studerats. Både de stora benen och kranierna och alla de mindre benen från den åttonde lådan har beskrivits och fotograferats. Måttangivelser, skador, spår av sjukdomar och andra avvikelser och egenheter har dokumenterats. Sabine Sten från Högskolan på Gotland har återigen gett Mia en hjälpande hand, även utöver själva benskörhetsprojektet som hon leder. De extra händerna och ögonen har tacksamt tagits emot. Alla, i och för sig välkomna, besök av olika experter har tagit sin beskärda del av den begränsade tid vi har haft på oss.


Fingrar, tår, kotor, revben...

En intressant iakttagelse är att en av de 60-åriga männen (han som är över 190 cm lång) har en speciell form på sitt lårben, en liten extra kant strax nedanför höftkulan. Lårbenet får detta speciella utseende om man har ridit extremt mycket under sitt liv. Den onaturliga vinkeln i höftleden, som uppstår när man sitter till häst, formar med tiden om själva höftkulan. Detta kallas ryttarfacett.


Den långe ryttaren

Sabine har detaljstuderat många av de mindre benen från den åttonde lådan. Hon berättar att de fingerben som kommer från de manliga skeletten i graven har extremt kraftiga muskelfästen. Även detta kan vara en följd av att de har tillbringat mycket tid till häst och använt sina händer till att tygla starka och livliga hästar.

Osteologernas arbete under de här veckorna kommer att resultera i en separat rapport längre fram.

Nästa vecka börjar förberedelserna för att återställa själva gravtumban. Under tiden väntar benen i sina kopparskrin på att i slutet av veckan återbegravas. Eftersom Mia ligger så bra till i tidplanen får hon nu tillfälle att titta igenom sin dokumentation medan det fortfarande går att lyfta locken om hon skulle komma på något som hon vill kontrollera ytterligare en gång.

Under veckan har vi tagit emot några utvalda grupper i kyrkan och presenterat projektet, berättat om analyserna och de preliminära resultaten. Det har i första hand varit personal från de berörda institutionerna, bland annat Slottets, Medeltidsmuseets och Stadsmuseets visnings- personal. Vi är måna om att de som i sommar kommar att möta publik på visningar i Riddarholmskyrkan och på olika stadsvandringar i Gamla stan ska vara väl förberedda på att svara på frågor om gravöppningen. Alla var mycket entusiastiska och ser fram emot sommarens guidningar. Riddarholmskyrkan är öppen för allmänheten 15 maj-25 september.
För visningstider se: www.royalcourt.se/kungligaslotten/riddarholmskyrkan/besoksinformation/oppettiderentreavgiftguidadvisning.4.39b99d1050f476a6480006299.html

Medeltidsmuseet kommer att ha stadsvandringar i Gamla stan och på Riddarholmen vid ett par tillfällen under sommaren.
Mer detaljerad information kommer längre fram, se www.medeltidsmuseet.stockholm.se

Cecilie Hongslo-Vala och Sabine Sten Cecilie Hongslo-Vala och Anna Kjellström Sabine, Cecilie och Mia diskuterar benen.
Foton från forskningsrummet i Riddarholmskyrkan; Cecilie Hongslo-Vala och Sabine Sten från Högskolan på Gotland, Anna Kjellström från Stockholms universitet och Maria Vretemark från Västergötlands museum.


Suggestiv bild från Riddarholmskyrkan


Kommentarer
Postat av: Markus Holst

Hej

Går det att få mer information om ryttarfacetten? Trots 30 år som ridlärare har jag aldrig hört talas om denna, och den ortopedspecialist jag har diskuterat med kände inte heller till den och ansåg lårbenet på bilden ovan se normalt och friskt ut, frånsett att Trochanter major har en pålagring som inte, enligt henne, kan hänföras till ridning utan snarare till för mycket gående och helt i felaktiga skor. Googlande på ryttarfacett ger 3 träffar som alla hänvisar hit.



Därför ser jag gärna mer information om detta intressanta fenomen.



Er gissning att de fingrarnas kraftiga muskelfästen beror på ridning vill jag dock protestera mot. Ingen van ryttare använder händer på det viset vid ridning, och ingen ovan heller. Det tyder mer på en felaktig bild på ridning.

2011-06-02 @ 07:59:19
URL: http://markus.ridakademi.se
Postat av: Anders

Intressant!

2012-02-02 @ 18:20:39
URL: http://halsokostonline.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0