Hej då Magnus

Idag 5 maj tar vi adjö av Magnus och hans familjemedlemmar. Skelettdelarna är återplacerade i sina skrin och en andäktig atmosfär som infinner sig när locken läggs på för gott. Ja, i alla fall så långt vi kan avgöra i vår generation. Nu dröjer den ett okänt antal år innan kvarlevorna åter ser dagsljus. För så är det sannolikt. Om hundra, kanske femtio år har tekniken kommit så pass långt att man kan utläsa än mer av de medeltida benen och graven kanske öppnas igen. Vi har tagit och sparat material från varje skelett som vi idag bedömer ska räcka för framtida forskning utan att behöva öppna graven, men ingen kan veta vilka metoder som framtida forskare har tillgång till.


Foton fr v: Mia återförsluter Magnus Ladulås skrin. Skrinen radas upp framför gravtumban. Lin, Anja och Frida turas om att lyfta ned skrinen till Mia som tar emot nere i graven. Medeltidsmuseets fotograf Ray som tagit hundratals foton under de senaste veckorna dyker upp som gubben ur lådan efter en fotosession nedifrån gravgolvet.


Vi är ett fåtal personer denna dag som tömmer sakristian på kopparskrinen och bär fram dem en och en till gravtumban. En märklig blandning av känslor infinner sig, vi är både tagna och uppsluppna på samma gång.  Mia klättrar ned i gravtumban och vi andra lyfter sakta och systematiskt fram varje skrin som placeras på samma sätt som de stått på tidigare. När alla är på plats lämnar vi graven, locket dras inte på förrän i morgon. Då är det en ceremoni planerad för att mera officiellt avsluta denna del av forskningsfasen.

 



Kommentarer
Postat av: Göran Sundgren

Är det inte frestande att lägga ner något litet meddelande till framtiden ?

2011-05-06 @ 10:48:56
URL: http://goransundgren.blogspot.com/
Postat av: Anja

Jo, det är mycket frestande....

2011-05-08 @ 08:58:23
Postat av: Mats

Vet man hur de ursprungligen begravdes - kopparskrinen är väl från den tidigare gravöppningen i början av 1900-talet ?

Var det träkistor ? Återfanns det rester av dessa ?Finns rester av svepning

eller tyg kvar i graven ? Har graven förändrats på dessa 700 år, bortsett från tumborna som väl las dit på sent 1500-tal ?

2011-05-24 @ 00:45:38
Postat av: Anja

Hej Mats

Det är riktigt, de hade tidigare delvis placerats i träkistor. Det återfanns trärester av de senast gravlagda individerna då graven öppnades senast 1915. Jag tror inte man använde svepning på medeltiden. Men jag ska låta vår osteolog ge mer detaljerat svar på dina frågor. Vi återkommer!

2011-06-12 @ 06:39:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0