Liten fördjupning om DNA


Det är inte så ofta som vetenskapsexpertisen har väldokumenterat 700-800-årigt material att arbeta med. Därför ger Magnus Ladulås en unik chans att utveckla och testa nya metoder för att hantera gammalt DNA och samtidigt samla underlag för framtida metoder.

 

Den som leder ett av DNA-teamen är Anders Götherström från Uppsala universitet, han berättar att målet är att få fram allt DNA som överhuvudtaget finns i Magnus Ladulås kvarlevor, hela hans sk genom. (från genetiken, beteckningen på en organisms ärftliga information kodad i DNA).

 

Presentation vid pk i Riddarholmskyrkan

Anders Götherström från DNA-teamet.                         Tänder har kunnat härledas till
.                                                                                fem av sju individer.

 

 

Tidigare har man analyserat mycket mindre DNA, små små genbitar. I Ladulåsfallet handlar det om betydligt mer. All genetisk information som finns ska hämtas. Att systematisera detta stora material blir en värdefull erfarenhet till gagn för framtida forskning.

 

Det var bland andra Anders Götherström som också medverkade vid analysen av Birger jarls DNA*). Då tog man fram sk kärn-DNA ur en tand. När det gäller Magnus Ladulås, liksom flera av de andra individerna i graven, saknas hela underkäken. Den har genom åren kommit bort och tänder från såväl över- som underkäke har försvunnit eller hamnat huller om buller. Sammanlagt finns tänder kvar från fem av de sju vuxna personerna. Maria Vretemark som tittat igenom alla lösa tänder i det åttonde skrinet säger att i några fall har hon hittat tydliga passningar i rothålen. Det är ganska lätt när det gäller de flerrotade kindtänderna men betydligt svårare för tänder med bara en rot. För Helvig- och Magnus-skallarna finns inga säkra tänder. För enkelhetens skull tar man istället proverna ur kompakt ben, i det här fallet ett lårben.

 

Det är bara Magnus Ladulås som går igenom den här stora DNA-analysen. De övriga personerna i graven genomgår mindre selektiva genundersökningar av den rättsmedicinska avdelningen. Det blir helt enkelt för kostsamt och tidskrävande att undersöka alla individerna på samma sätt som Magnus Ladulås. Det material man får fram av honom blir komplett och bara ett fåtal nu levande personer har genomgått samma typ av undersökning.

 

När Birger jarl undersöktes var det många som hörde av sig och ville låta sig undersökas då de hävdade att de var släkt med Birger jarl. Men det är inte möjligt efter så många år. Man kan jämföra DNA mellan individer från samma tidsperiod, men eftersom mängden DNA halveras för varje generation så blir det inte mycket kvar efter 700 år.

 

Möjligen är också den här DNA-forskningen unik i världen. I alla fall har Svenska forskare en framträdande position. Vad Anders Götherström känner till så har DNA-analys visserligen gjorts på arkeologiska lämningar tidigare men inte på namngivna personer.

 

*) Vid Birger jarl-analysen medverkade också Helena Malmström som nu är föräldraledig. Magnus Ladulås-analyserna genomförs av Evangelia Daskalaki.


Kommentarer
Postat av: Linda Holmer

Väldigt intressant och spännande också att följa bloggen - MERA!!!

2011-04-28 @ 08:07:21
Postat av: Anja

Tack Linda - vi skriver gärna mer!

2011-04-29 @ 00:11:12
Postat av: Regina

När blir Ladulås forskningen klar? Planerar ni att publicera all genetisk information? Hoppas det! Väldigt intressant.

2011-08-03 @ 22:18:52
Postat av: Bo Engström

Nu var det inte Magnus Ladulås! Vems DNA har man då tagit?

2011-12-09 @ 13:10:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0