Varför?

Det vetenskapliga syftet med gravöppningen

Varför ska man då öppna graven? Genom att öppna graven ännu en gång kommer man att kunna ta DNA-prover på skelettdelarna och matcha resultaten mot dem från Varnhem. På så sätt kan man slutgiltigt klara ut identifieringen av de tre personerna som gravlagts där. Dels genom att titta på far/son-släktskapet mellan de två männen i Varnhem och Magnus Ladulås kvarlevor i Riddarholmskyrkan och dels genom att matcha DNA:t på mödernet mellan bröderna Birgersson (se nedan).


Genom analyserna kommer man också att kunna kontrollera om rätt kranium ligger sorterat med rätt kropp i kopparskrinen från 1915.


Man kommer också att kunna testa riktigheten i identifieringen av de sju gravlagda i den aktuella graven i Riddarholmskyrkan. Bröderna Erik, Valdemar och Magnus har samma mor, Ingeborg Eriksdotter. Det DNA som man ärver efter sin mor är helt specifikt och ska om analyserna lyckas, ge en perfekt matchning på mödernet mellan bröderna. De två kvinnorna i graven i Riddarholmskyrkan är identifierade som Magnus fru drottning Helvig av Holstein och deras gemensamma dotter Rikissa. Även i detta fall kommer DNA-analyserna att vara till hjälp vid identifieringen.


Den osteologiska analysen kommer, bortsett från bedömning av kön och dödsålder, dessutom att kunna ge ytterligare kunskap om de gravlagda personernas hälsostatus och levnadsöden. Till exempel kommer man att leta efter spår av den ärftliga sjukdom, Marfans syndrom, som Erik antagligen led av hos hans släktningar. Vid analyserna 1915 hittade man också sjukliga förändringar på skelettdelar från den individ man då identifierade som Magnus Ladulås. Dessa kommer också att analyseras närmare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0