Resultaten från Varnhem

Birger jarls grav i Varnhem öppnades 2002 och kvarlevorna av de tre personerna i graven analyserades. Med osteologisk metod fastställde man kön och ålder samt undersökte personernas hälsostatus. DNA-prover togs för att se om man kunde bekräfta den förväntade släktrelationen mellan Birger jarl, hans näst yngste son Erik och drottning Mechtild, Birger jarls hustru i hans andra äktenskap. Analyserna efter gravöppningen stärkte argumenten för att koppla graven till Birger jarl, hans andra hustru och hans näst yngste son, något som tidigare hade ifrågasatts.

DNA-profilerna, som blev klara först 2007 efter omfattande metodutveckling, visade då att graven innehöll en far och en son, samt en kvinna som inte var släkt med någon av männen – dvs precis den inbördes relation man kunde förvänta sig. Däremot känner vi ju inte igen Birger jarls DNA, dvs det kan teoretiskt vara tre andra personer med rätt kön, rätt dödsålder och rätt släktrelationer.

Både den osteologiska analysen och DNA-analysen stärkte argumenten för att kopplingen till Birger jarl. Längre kunde man inte komma med resultaten från Varnhem i sig. Det finns bara ett sätt att slutgiltigt klara ut identifieringen och det är att jämföra analysresultaten från kvarlevorna i Varnhem med kända nära släktingar till Birger jarl. Dessa personer finns gravlagda i Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan. Här vilar ytterligare söner till Birger jarl, tillika bröder till hertig Erik.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0